Presbiyopi nedir?
Presbiyopi, 40 yaşın üzerindeki kişilerde yaşa bağlı olarak oluşan yakını görememe sorunudur. Gözün içindeki lens (mercek) şekil değiştirebilen bir yapıya sahiptir. Bu özel yeteneği sayesinde cisimler yakına geldiğinde, lens şişerek şeklini değiştirir ve yakın görme mümkün olur. 40 yaşından sonra ise, lensin sertleşmesi nedeniyle artan yaşla birlikte lensin şekil değiştirme yeteneği giderek azalır ve kaybolur. Bu durum hastalarda yakını görememe şikayeti şeklinde ortaya çıkar.
Presbiyopinin belirtileri nelerdir?
Presbiyopik kişiler cisimleri 50 cm.den daha yakına getirdiklerinde görüntü bozulur. Bu nedenle ancak cisimleri uzaklaştırarak görebilirler. Yakına bakışta, siliyer kas kasılır, zonüller gevşer ve lens bombeleşir yani kırıcılığı artarak bakılan cismin görüntüsünü sarı noktaya tam olarak düşürür. 40 yaşın üstünde lensin bu kabiliyeti azalmaktadır. Ancak miyop hastalar daha ileri yaşlara kadar presbiyopiyi hissetmezler. Miyopinin derecesine göre ancak 50-55 yaşlarında yakın gözlük ihtiyacı ortaya çıkan kişiler bulunabilir.
Presbiyopi nasıl tedavi edilir?
Presbiyopi tedavisinde en yaygın önerilen yöntem yakın gözlük kullanımıdır. Bazı hastalar bifokal/multifokal kontakt lens kullanmaktadır. Katarakt ameliyatı olan kişilerde göz içi multifokal/trifokal mercek uygulaması ile presbiyopi tedavisinde olumlu sonuçlar elde edilebilmektedir. Bunların dışında, dünyada bu konuyla ilgili uygulanan birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin çeşitli avantaj ve dezavantajları vardır. Corneal inlays (keratofaki) presbiyopiyi düzeltmek için kornea içine yerleştirilen dolgu veya implantlardır. Bu implantların değişik tipleri vardır. Bunlar LASİK benzeri bir flap altına veya korneada açılan bir cep içine yerleştirilebilir. Bu işlemler mikrokeratom veya femtosaniye laser ile uygulanabilir. İmplantlar genellikle yumuşak esnek hidrojel (Presbia implantında olduğu gibi) veya poliviniliden florürden (KAMRA implantında olduğu gibi) yapılmaktadır. KAMRA implantı, 3.8 mm çapında ve 1.6 mm santral açıklığı olan bir disk şeklindedir. Presbia ise 3.2 mm çapındadır. Bu yöntemler henüz geliştirme aşamasındadır. Günümüzde presbiyopi tedavisi için yaygın kabul görmüş bir tedavi şekli yoktur.